Een eigen bedrijf starten: de snelste weg naar succes

  • BASTION TOWER 02 550 35 00
  • SCHUMAN 02 403 37 00
  • Buiten Belgïe +32 2 550 35 00
  • Buiten Belgïe +32 2 403 37 00

Bedrijfsnieuws

Lees de laatste nieuws en persberichten over Servcorp

Een eigen bedrijf starten: de snelste weg naar succes

May 2016 | Servcorp Belgium

Droom je er al langer van om een eigen bedrijf te starten? Zit je achter je bureau te fantaseren over een eigen zaak? Dan is het hoog tijd om tot actie over te gaan! Maar misschien heb je toch nog wat twijfels en durf je niet meteen de stap te zetten. Wij geven enkele tips voor de snelste weg naar succes!

Voor je van start gaat…

Denk goed na voor je beslist om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ga niet over een nacht ijs maar laat het idee voldoende rijpen. Vraag advies aan vrienden en mensen met ervaring in de sector. Als je later ooit nog zou twijfelen, kan je terugdenken aan hun goede raad.

Zorg er ook voor dat er genoeg mensen geïnteresseerd zijn in je idee, zodat dat je genoeg klanten hebt als je daadwerkelijk van start gaat. Heb je het gevoel dat mensen begrijpen waar je met je idee naartoe wil en dat de markt er klaar voor is? Dan is het makkelijker om vol vertrouwen de stap te zetten.

Laat je niet afschrikken (maar blijf realistisch!)

Eens je hebt uitgemaakt dat je er voor wil gaan, ga er dan ook volop voor. Laat je door niets of niemand tegenhouden. Je staat op het punt om je carrière in eigen handen te nemen, dus grijp die kans! Om je gerust te stellen: 7 op 10 startende ondernemers overleeft de eerste vijf jaar. En daarna ben je vertrokken.

Let wel op dat je niet té ambitieus aan je nieuwe carrière begint. Begin klein en haal je niet meteen in het hoofd dat je een grote multinational bent. Dat is meteen ook je sterkte. Doordat je zo klein bent, ben je flexibeler en creatiever dan grote bedrijven. Neem ook niet onnodig veel risico's in het begin, maar neem weloverwogen beslissingen. Is het bijvoorbeeld echt nodig om meteen een kantoor te huren? Kan je niet eerst thuis een bureau inrichten of opteren voor een virtueel kantoor?

Luister naar je klanten

Luister goed naar wat je klanten en personeel zeggen en hou er rekening mee. En denk eraan: de klant is en blijft koning. Je wil met hem liefst een relatie op lange termijn uitbouwen. Verras je klanten en leg ze regelmatig in de watten. Als je gaandeweg merkt dat je eerste idee toch niet zo geniaal was, pas je dan aan. Zich koppig in iets vastbijten kan soms meer kwaad dan goed doen.